Potplantenkwekerij Turk

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Bedrijf

Potplantenkwekerij Turk.

Het bedrijf is opgericht door Jan Turk, die aan de Geestweg groente en aardbeien teelde. Twee zoons, waaronder Gerard, splitsten de kwekerij en gingen ieder voor zich over op de teelt van tulpen, anjers e.d. In 1984 ging het bedrijf van Gerrit over op de teelt van slaapkamergeluk. In 1986 werd de oudste zoon, John, in de firma opgenomen. De andere zoon, Erik kwam er in 1990 bij. Het bedrijf was toen slechts 20 meter breed, maar dankzij de reconstructie kon het grondoppervlak flink worden uitgebreid. Het bedrijf werd 116 meter breed. Geleidelijk werd de grond bebouwd met kassen. Eind 1992 omvatte de potplantenkwekerij  11.000 vierkante meter.
In 1998 kwam daar nog eens 3.500 vierkante meter bij. Op de laatste dag van maart in het jaar 2000 nam het bedrijf een nieuwe verwerkingsruimte van 1.500 vierkante meter inclusief kantine en kantoor officieel in gebruik. In 2003 is er een nieuwe kas bijgebouwd van 2.800 vierkante meter en in 2007 is er een oude kas uit 1995 gesloopt en zijn er nieuwe kassen gebouwd en hebben we in totaal 17.000 vierkante meter glas. In dit jaar is ook de werkruimte vervangen en uitgebreid van 320 vierkante meter naar 740 vierkante meter met daarbij een verdiepingsvloer van 240 vierkante meter voor opslag van onze toegevoegde waarde. In de werkruimte, die overloopt in de kas, staan allemaal nieuwe rolcontainers met tafels op een betonnen vloer. Er zijn in totaal zo`n 2350 palen in de grond geslagen met een lengte van 14 meter.  

Met ingang van 1 januari 2012 ging Gerard uit het bedrijf. John en Erik gaan met z`n tweeën met veel enthousiasme verder.  

In het najaar van 2012 hebben we wederom een verbouwing gehad. Er is een nieuwe werkruimte gebouwd met daarin het kantoor met fotostudio, fustloods en een nieuwe kantine.    

Het werk bij Turk vindt plaats op een moderne, arbeidsvriendelijke wijze. Zo wordt gebruik gemaakt van een rolcontainersysteem om de gestekte planten op te kweken. Een van de meest gebruikte machines is een automatische tray-vuller om stektrays mee te vullen. Verder worden de plantjes op werkhoogte machinaal opgepot en de grotere planten rond geknipt. Op lopende banden worden ze binnen de kas getransporteerd en met een afsteekvork eraf gehaald. In de verwerkingsruimte doet een robot het werk. Bukken hoeft alleen tijdens het rapen.  

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu